SHAKKI JA MATTI

Mummilla ja vaarilla oli vasta ihana viikonlopppu lapsenlapsia Jannia ja Jesseä hoitamassa. Lapsille vietiin lahjaksi shakkilauta ja nappulat. Sellainen on ollut vaarilla tapana aina lapsenlapsille, jotka tulevat sopivaan ikään, jotta tuon pelin ideaa lapsi oppii ymmärtämään.

Lapsilla on nopea oppimiskyky

äsittämättömän nopeasti lapset oppivat ymmärtämään, miten sotilaat ja upseerit laudalle ryhmittyvät pelin alkaessa ja miten sotilaat ja eri upseerit voivat pelilaudalla liikkua. Säännöt lapset oppivat helposti, kun kertoo ne heidän ymmärtämällä kielellä. Miksi esimerkiksi hevonen on ainoa, joka voi hypätä toisen yli? Tietysti, koska sillä on neljä jalkaa. Ja miksi sotilas syö (tai lyö) vastustajan sivulta eikä suoraan kuten upseerit jne. Opeteltiin myös miten tehdään kolmen siirron shakki ja matti.

Sisarusten välinen tiukka shakkipeli käynnissä 🙂

Jessen kanssa vaari pelasi seitsemän peliä ja vaari hävisi ne kaikki. Pelit meni 7-0 Jesselle. Jälkeenpäin vaarin lähdettyä  oli  Jesse vitsaillut vanhemmilleen, että taitaa vaarilla olla rusinan kokoiset aivot, kun häviää 5-vuotiaalle pojalle kaikki pelit shakissa. Mutta vaari ajatteli, että odotappas Jesse, kun vaari pääsee hieromaan noiden rusinan kokoisten aivojen älynystyröitä, niin vaari vielä näyttää taivaan merkit.

Yhteinen harrastusneljässä sukupolvessa

Ensi kerralla lupasin näyttää Jesselle, miten pelissä tehdään kahden siirron shakki ja matti. Se taitaa olla vielä yllätys monelle enemmänkin shakkia pelanneelle. Tästä shakkipelistä tuli kertaheitolla vaarille ja lastenlapsille yhteinen harrastus. Tuo harrastus on nyt suvussa opittu jo neljännessä polvessa.

Vaarin isä

Isäni palattuaan sodasta, vuoli pelinappulat, liimasi laudoista pelilaudan ja opetti meille lapsille shakkipelin säännöt eräänä Jouluna. Tämä oli lapsille yhteinen  joululahja. Hän oli sodan aikana tutustunut tuohon, silloin kotiseudullani tuiki tuntemattomaan peliin. Sen jälkeen se on ollut meidän suvussa perinteinen harrastus ja usein tapaamisten yhteydessä istutaan shakkilaudan ääreen terassilla tai pirtin pöydän ääressä ja siinä pelatessa vaihdetaan kuulumiset. Se on sellaista ”miesten seurustelua”, kun se ajatus meillä miehillä ei tahdo kulkea niin sukkelaan kuin naisilla, sitä joutaa siinä samalla miettimään vaikka shakkia.