fbpx

Geego Kids

Hyvinvointi ja koulumenestys

Eväät koulumenestykseen

Vanhemmat haluavat lastensa menestyvän koulussa, sitä ei kai kiistä kukaan.

Jo vuosia on puhuttu koulumenestyksen taustatekijöistä, joihin on lueteltu perheen sosioekonomista taustaa, psyykkisiä, fyysisiä, biologisia ja sosiaalisia ominaisuuksia.

Viime vuosina on herätty tutkimaan liikunnan ja fyysisen hyvinvoinnin merkitystä koulumenestykseen ja tulokset ovat yllättäneet. Vai ovatko sittenkään?

Maalaisjärjellä ajateltuna se ei yllätä lainkaan. Jos on hyvä olla ja kunto on kohdillaan, maistuu koulutyötkin paremmin. Nykytiedolla asia on tunnettu ja tunnustettu. Jos ei jaksa, niin ei jaksa.

Liikunta-aktiivisuus

Tutkimusten mukaan paljon liikkuvat lapset näyttävät pärjäävän opintiellä paremmin kuin vähemmän liikkuvat ikätoverinsa. Liikunnallisuus vahvistaa lapsen tiedollisia toimintoja, kuten muistia ja toiminnanohjausta. Se avittaa selvästi myös keskittymistä, käyttäytymistä ja osallistumista oppitunneilla.

Tutkittaessa liikunnan kouluaineena ja muun koulumenestyksen yhteyttä havaittiin, että liikunnan arvosanoilla oli positiivinen yhteys muihin arvosanoihin. Liikunnasta kiitettävän arvosanan saaneilla nuorilla on keskimäärin paremmat arvosanat myös lukuaineissa.

Vähiten liikkuvilla lapsilla on havaittu erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten alakuloisuutta ja yksinäisyyden tunnetta merkittävästi enemmän kuin paljon liikkuvilla.

Koulut alkavat, lähdetään liikkeelle

Olisiko aika liikkua koko perheen voimin? Eihän terveellinen ulkoilu aikuisillekaan haitaksi ole, yhteisestä perheajasta puhumattakaan. Liikkumalla ja yhteisellä tekemisellä on vain positiivisia vaikutuksia. Ylös, ulos ja liikkumaan. Hikisesti tai rennosti. Ihan miten haluatte, kunhan olette aktiivisesti yhdessä.

Pitää kuitenkin muistaa, että tutkimusten mukaan päivittäiseen liikuntaan tulisi sisältyä myös rasittavaa liikuntaa. Liikettä ja leikkiä, jossa hengästyy ja sydämen syke kohoaa.

Liikunnalla ja koulumenestyksellä on yhteys. Sama koskee aikuisia ja työelämää, työssä jaksamista.

Tehdään meille kaikille palvelus. Pidetään Suomen lippua korkealla ja nostetaan itsemme takaisin PISA-tutkimusten kärkeen. Liike on hyvä lääke!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn